Çalışma Vizesi Nedir?

Bir ülkede oturup sigortalı olarak çalışabilmek için alınması gereken vizeye çalışma vizesi denir. Her ülkenin çalışma vizesi şartları farklıdır. İstenilen belirli evrakların yanı sıra ülkeye göre değişen dil bilmek gibi şartlar da aranmaktadır. 

Çalışma vizesi, bir diğer ismiyle yurtdışında çalışma izni diğer vizelerden daha önemli ve edinmesi daha zor bir vize türüdür. Turist vizesiyle karıştırılmaması gerekmektedir.

Yurtdışında Çalışmak

Yurt dışında çalışmak için ülkemizde pek çok insan yurtdışında çalışmak için başvurular yapmaktadır. Yurtdışında çalışma, yeni bir iş tecrübesi edinmek, monotonlaşan hayatın renklenmesi, kendini geliştirmek gibi nedenlerle istenmektedir. Yurtdışında çalışmanın daha fazla kazanç sağlaması en önemli nedenler arasındadır. Yurtdışında çalışmaya gitmek zannedildiği kadar zor değildir. Adımlar doğru atılırsa yurtdışında yaşama hayalleri gerçekleşecektir. 

Yurt Dışına Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?

Yurtdışında çalışmak kişiye önemli bir tecrübe kazandırmaktadır. Sadece ülkemizde çalışmak belli bir zaman sonra monotonluk kazanabiliyor. Yeni ve farklı dünyaların görülmesi ve içinde çalışmak çok değerli bir kazançtır. Yurtdışına çalışmak için firmalara başvurulabilir. Yurtdışında çalışmak isteyenlere yardımcı olan firmalar vardır. Firmalarla görüşülüp yardım ve destek alınabilir.

Yurt Dışına Çalışmak İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Yurtdışına çalışmak için çıkmak isteyenlerin çalışma vizesi alması gerekiyor. Çalışma vizesini alabilmek için yurtdışındaki işyerinin kişiyi personeli olarak göstermesidir. Personel olduğunu gösteren belge veya davetiye çalışma vizesini almanın en temel evrakıdır. Davetiye alabilmek için iş başvurusunun kabul alması gerekir. Şirketle veya işveren başvuruyu kabul ettikten sonra davetiye gönderir. İş davetiyesi olmayanlar yurtdışındaki şirketle bir iş anlaşması olduğunu belgelendirmelidir. İş ortaklığını belgeleyen evrak çalışma vizesini almayı kolaylaştırır. 

Çalışma izni sürecini başlatmak için gerekli olan bazı evraklar vardır. Bunlar; pasaport, kimlik kartı, başvuru formu, diplomanın fotokopisi ve fotoğraftır. Genellikle istenen belgeler bunlardır. Ancak bazen ülkeler ekstra belgeler talep edebilmektedir. Talep edilen bütün belgeler yurtdışındaki ülkenin talep ettiği şekilde hazırlanmalıdır.  Belgeler kullanılarak çalışma izni için başvuru yapılarak beklenir. 

Bu konuda uzman bir danışman veya kurum ile çalışmak son derece önemlidir.

Yurt Dışında Çalışmak İçin Hangi Meslek Seçilmeli?

Pandemi sonrasında ülkelerin ekonomik koşulları çok değiştir. Bazı ülkelerde işsizlik artarken bazı ülkelerin personel ihtiyacı arttı. İşsizliğin arttığı ülkelerden personel ihtiyacı olan ülkelere başvurular arttı. Yeni mezun olan öğrenciler, yeni iş arayışında olanlar yurtdışında çalışmak istemektedir. TÜİK verilerine göre 2021 yılında ülkemizdeki işsizlik oranı yüzde 12’lerdedir.

Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 22,6 olarak belirlenmiştir. 15 ile 24 yaş aralığındaki her 5 kişiden biri işsiz. İşsizlik oranlarının yükselmesi gençleri yurtdışında çalışma seçeneğine yönlendirmektedir. Yurtdışında iş imkanı sunan e yüksek kazanç sağlayan meslekler vardır. Meslek sahiplerinin yurtdışında iş bulmaları çok kolaydır. İşte bu meslekler;

* Sağlık çalışanları: Eczacılık, tıp, hemşirelik, diş hekimliği, fizik tedavi gibi alanlar yurtdışında çok ihtiyaç duyulan mesleklerdir. Almanya, Amerika, İngiltere, Yeni Zelanda gibi ülkelerin sağlık çalışanlarına fazlaca ihtiyaçları bulunmaktadır. Sağlık çalışanlarının yurtdışındaki gelirleri yüksektir.
* Mühendislik: Geçmişte olduğu gibi günümüzün en popüler mesleklerinden biridir. Uzay, yazılım, petrol mühendislikleri yurtdışında çok ilgi görmektedir.  
* Web tasarımı ve geliştirme: Amerika ve bazı ülkeler üniversite bölümlerine Web development, Web design gibi lisans programlarını ekledi. Silikon Vadisi, dünya çapındaki önemli bilişim devlerinin Amerika’da olması nedeniyle web tasarım ve geliştirme mesleğinin iş imkânı çok fazladır. 
* Şef- Aşçılık: Mutfak sanatları, gastronomi gibi meslekler son zamanların popüler meslekleridir. Öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bu mesleklerin İngiltere, Fransa, İtalya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde iş imkânları çok geniştir. Yıllık gelirleri deneyime göre 100.000 Euro olabiliyor.
* Hasta ve Yaşlı Bakım Elemanı:  Nüfusun hızla yaşlandığı Avrupa ve batı ülkelerinde çok fazla ihtiyaç olan bir meslek dalıdır. Genellikle terapi edici ve tıbbi bakımla ilgili görevleri üstleniyorlar, ayrıca de boş zaman etkinliklerine eşlik ediyorlar. Evlerde, hastanelerde veya bakım evlerinde çalışıyorlar. Ortalama yılda 35.000 Euro kazanç olabiliyor.
* Nakliye ve Lojistik Sektörü: Avrupa ülkeleri nakliye ve lojistik sektöründeki işçi açığını da dolduramıyor. Bu konuda ciddi personel ihtiyacı söz konusu. Yapılacak işin büyüklüğüne göre kazanç da değişiyor ama yılda en az 30 bin Euro ortalama gelir mümkün.
* İnşaat Sektörü: İnşaat sektöründe uzmanlara ihtiyaç var. Bunlar duvarcı, alçı sıvacı, kaynakçı, su tesisatçısı, kaloriferci ve demirci ustaları. Kendi işini yapanlar daha çok kazansa da, yıllık  gelirleri 40 bin Euro'ya yakın.
* Müşteri Temsilcisi, Satıcı: Hemen her alanda müşteri temsilcileri, danışmanlar, çeşitli hesap yöneticileri aranıyor. Ayrıca, çeşitli fabrikalarda üretim yardımcıları, yani kalfalara da ihtiyaç var. Yıllık brüt gelirleri 50 bin Euro'ya yakın.
* Havacılık, Medya ve Hizmet Sektörü: Medyada sektöründe yetişmiş personel açığı çok. Havacılık sektöründe de gelişmiş- uzman personele ihtiyaç büyük. Bu iki alanda yıllık 50 ile 100 bin Euro kazanmak mümkün.
* Hizmet Sektörü: Bu alanda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Turizmciler, Türk restoranları, Alman lokantaları çalışacak eleman bulamıyor. Türkiye'den garson getirmek için aylardır bekleyenler var. Garsonların yıllık geliri en az 30 bin Euro.
*Havaalanı Çalışanları: Havaalanlarında da nitelikli personel aranıyor. Almanca ya da İngilizce bilenler tercih edilecek. Bu konuda eğitimini tamamlamış ve uluslararası alanlarda tecrübeli olanlar tercih edilecek.
 

 

Kurslarımız ile öğrenmeye başla